ΑΚΡΑΓΑΝΤΑΣ  ή με την ιταλική του ονομασία ΑΓΚΡΙΤΖΕΝΤΟ!!!




Ο Ακράγαντας είναι μια πόλη νοτιοδυτικά της Σικελίας. Σύμφωνα με τη μυθολογία, αυτή η πόλη χτίστηκε από τον Ακράγαντα, γιο του Δία και της Αστερόπης. Οι ιστορικοί αναφέρουν ότι η πόλη ιδρύθηκε μεταξύ 585 και 580 π.Χ. , από τους Δωριείς και τους κατοίκους της Γέλας ή Ροδίους. Η πόλη αυτή, ήταν μια από τις σπουδαιότερες και ακμαιότερες ελληνικές πόλεις του αρχαίου δυτικού κόσμου. Κτίστηκε σε οροπέδιο περιρρεόμενο από δύο ποταμούς σε απόσταση 3 χλμ από την θάλασσα. Πρώτοι οικιστές της ήταν ο Αριστόνους και ο Πιστίλος. Ήταν σπουδαίο εμπορικό κέντρο με πολλές πηγές πλούτου και εύφορο έδαφος. Η μεγάλη μάλιστα παραγωγή κρασιού και λαδιού, απέφερε τέτοιο πλούτο στους Ακραγαντινούς, ώστε είχε γίνει η πόλη- θέλγητρο πολλών λαών. Οι ιστορικές διαμάχες είχαν ως αποτέλεσμα την μόνιμη εγκατάσταση της τυραννίας. Όμως η δημοκρατία αποκαταστάθηκε τελικά το 444 από τον Εμπεδοκλή. Το 405 π.Χ. την πόλη υπέταξαν οι Καρχηδόνιοι  και το 260 π.Χ οι Ρωμαίοι. Τέλος το 429 π.Χ την κατέλαβαν οι Βάνδαλοι και οι Γότθοι και το 550 οι Βυζαντινοί.
Στην σημερινή πόλη που ονομάζεται Τριτζέντι, σώζονται μεγάλα τμήματα του αρχαίου τείχους και πολλά αρχαία ιερά όπου λάτρευαν τη Δήμητρα και την Περσεφόνη. Στην νότια πλευρά της πόλης, και συγκεκριμένα στην κοιλάδα των ναών βρίσκονται τα ερείπια πολλών μεγαλόπρεπων ναών, δωρικού ρυθμού, από τους οποίους σπουδαιότερος είναι ο ναός του Ολυμπίου Διός γνωστός και ως Ολυμπίειον, το μεγαλύτερο από όλα τα οικοδομήματα της Σικελίας. Η κοιλάδα των ναών στον Ακράγαντα είναι μια ορθογώνια έκταση 12 χλμ. στη βόρεια πλευρά της βρίσκεται η Ακρόπολη, με οχυρώσεις του 6ου και του 5ου αι. π.χ. Νοτιότερα βρίσκεται ο λόφος επί του οποίου οικοδομήθηκε η πόλη των μεσαιωνικών χρόνων. Ανατολικά και δυτικά οι ποταμοί Σ.Άννα και Ακραγας ορίζουν την περιοχή της αρχαιολογικής ζώνης των ελληνικών χρόνων, που θεωρείται στους αρχαιολογικούς κύκλους της Ιταλίας ως χώρος εξαιρετικής σημασίας για τις σημαντικές του αρχαιότητες.





Μέσα στην κυρίως αρχαιολογική ζώνη, υπάρχουν κατά σειρά οι εξής σημαντικοί ναοί, που σχηματίζουν ατελείωτη εναλλαγή επιβλητικών  θεαμάτων και χωρίζονται σε δυο ζώνες την ανατολική και τη δυτική. Αρχικά ανατολικά της εισόδου, βρίσκεται  ο ναός του Ηρακλή. Είναι ο παλαιότερος από τους ναούς που χτίστηκαν. Γύρω του μάλιστα έχουν σχηματιστεί βαθιά αυλάκια από τις αρχαίες άμαξες. Ακολουθεί ο ναός της Ομόνοιας με σχεδόν πλήρη δομή. Η διαδρομή συνεχίζεται πάνω από τα βράχια, στην άκρη της ανατολικής πτέρυγας με τον ναό της Ήρας. Αυτός ο ναός είναι εν μέρη κατεστραμμένος, όμως από εκεί μπορεί κανείς να δει την κορυφογραμμή των άλλων ναών. Στα δυτικά τώρα της κεντρικής εισόδου είναι ο ναός του Δια, ο οποίος δεν ολοκληρώθηκε  ποτέ. Τώρα έχουν μείνει μόνο τα ερείπιά του. Το σύνολο τους αποτελεί συναρπαστικό θέαμα το βραδύ, για αυτό και φωταγωγούνται.
Στην πόλη αυτή άφησαν το σημάδι τους και σημαντικά πρόσωπα που έχουν καταγραφεί στην ιστορία για τα επιτεύγματα τους όπως: ο Πώλος( σοφιστής του 4ου αι. π.Χ.), ο Φάλαρις ( γνωστός για τη θηριωδία του), ο Φιλίνος ( ιστορικός που περίγραψε τον Α Καρχηδονιακό πόλεμο) και τέλος ο Αισχύλος (τραγικός ποιητής).
Στον Ακράγαντα μπορεί ακόμα να δει κανείς:

α) Τα ερείπια αρχαίων ιδιωτικών οικημάτων, εξαιρετικά πλούσιων και         επιβλητικών, που στολίζονταν με ψηφιδωτά στο δάπεδό τους. Οι οικίες αυτές ανήκουν στους Ελληνιστικούς χρόνους.


 β) Το αρχαιολογικό μουσείο


γ)  Τα μνημεία των τυράννων Φάλαρη και Θήρωνα.


 δ) Το αρχαίο τείχος της πόλης.



ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου